New House, West Sussex

New House, West Sussex

Project Description:

Our client commissioned the design of a replacement house as an alternative to the approval granted to extend the original 1920s house. This new scheme occupies approximately the same footprint as the consented scheme but more compact.

Taking a cue from the formal landscaped garden setting and inspired by Palladio’s Villa Poiana the design adopts a half cube form with elevations varying in response to the orientation of the house and the views or functions impacting on that particular elevation. The East and West facing elevations feature Diocletian windows, a semi-circular window divided into three sections.

The South elevation is screened from the drive by a new hedge; this primary living space is articulated by a generously glazed projecting bay that addresses the garden setting to the south with master bedroom and balcony above. The North elevation throws a single storey garden room out into the walled parterre garden, literally bringing the house into the garden.
The house will be built with a ground source heat pump which, along with good insulation will offer a more comfortable and efficient accommodation suitable for contemporary lifestyles into the next century.